|
Servicii psihologice > Consiliere psihologica
Consilierea psihologica este recomandata celor care doresc sa se cunoasca mai bine, sa lucreze cu ei insisi pentru a se dezvolta personal, si sa-si folosesca resursele interne si externe intr-un mod optim.
Datorita faptului ca pe parcursul procesului de consiliere sunt invatate strategii de rezolvare a problemelor, in final se obtine remiterea problemelor emotionale, cognitive si de comportament. Este un demers care influenteaza activarea propriilor resurse pentru a se ajunge la utilizarea lor eficienta.
In consilierea psihologica este abordata o problematica diversa:
- relatiile interpersonale – dificultati de comunicare la nivel de cuplu, de familie, de prieteni, de colegi sau cu alte persoane semnificative;
- situatiile de criza – despartire, divort, deces;
- activitatea profesionala – idealuri, realizari, esecuri;
- dificultati in luarea deciziilor si asumarea consecintelor acestora - casatorie, schimbari survenite in cariera, adoptia sau conceperea unui copil;
- pensionarea, pierderea unor abilitati din cauza varstei etc.
Se pleaca de la premisa ca fiecare persoana are un nivel optim de functionare, raportat la o situatie data, acesta trebuie insa descoperit si folosit la intreaga lui capacitate. Consilierea se centreaza pe solutia la problema curenta si se focalizeaza pe trasaturile pozitive care trebuie dezvoltate.
Scopul consilierii psihologice este de a se ajunge la utilizarea resursele prezente cat mai eficient, in depasirea situatiei actuale.
Consilierea psihologica este indicata atunci cand exista un impas in rezolvarea problemelor inerente din viata de zi cu zi.
|