Cabinet psihologic > Psihoterapia cognitiv-comportamentalaPsihoterapia presupune aplicare sistematica a unor mijloace psihologice: tehnici, metode, strategii, cu scopul de a se obtine schimbarea unui comportament in sens adaptativ pentru un individ. Convingerea de la care se pleaca este ca fiecare persoana are resursele necesare pentru a determina o schimbare pozitiva daca invata sa perceapa si sa evalueze realitatea, adecvat necesitatilor de adaptare bio-psiho-sociala.

 

Premisa de la care se porneste in terapia cognitiv-comportamentala este ca problemele psihice apar in mare masura din cauza perceptiei distorsionate a realitatii, dar si  ca urmare a modalitatii ilogice de gandire. Acestea au la baza presupuneri si premise eronate, invatate pe parcursul dezvoltarii. Terapie se centreaza pe problemele prezente, fara a respinge trecutul insa.

 

Terapia cognitiv-comportamentala se caracterizeaza prin rolul activ pe care-l joaca atat solicitantul terapiei cat si terapeutul. Solicitantul terapiei invata cu ajutorul terapeutului modalitati adaptative de comportament, care vor putea fi aplicate si in alte situatii dificile cu care acesta se confrunta.

 

Aceste modalitati sunt invatate prin diverse tehnici pe care terapeutul le foloseste: joc de rol, modelare, repetari in plan comportamental, sarcini pentru acasa, dar si feedback-urile pe care terapeutul le ofera  solicitantului terapiei cu privire la progresele facute de acesta. El este incurajat sa aplice in viata de zi cu zi ceea ce exerseaza in cadrul cabinetului, si, astfel, isi creeaza deprinderi care-l vor ajuta ori de cate ori va avea nevoie.

 

Cand, in urma discutiilor purtate cu solicitantul terapiei, terapeutul constata ca acesta a reusit sa transfere si sa aplice in viata cotidiana ceea ce a invatat, iar acest fapt a condus la imbunatatirea semnificativa a vietii lui, terapeutul se poate apropia de incheierea terapiei.Logo Sitemap
Logo DespreSuflet Psihologie

Powered by SC REFRAMING SRL
Copyright 2023 Psiholog in Bucuresti Gabriela Diaconescu.
Toate drepturile asupra site-ului www.psiholog-in-bucuresti.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.psiholog-in-bucuresti.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.