Cabinet psihologic > Ce este si ce nu este psihoterapeutul



Psihoterapeutul este persoana la care apelezi atunci cand nu ai reusit sa identifici singur sau cu ajutorul celor dragi modalitati prin care sa gestionezi constructiv o stare sau o situatie: furie, frica, ingrijorare in exces, anticiparea frecventa a esecului, dificultatea de a te adapta la diverse evenimente care se petrec in viata ta, nu detii controlul asupra impulsurilor tale, intri usor in diverse conflicte (la serviciu, in familie, in relatiile interindividuale), ai ramas blocat/-a intr-o trauma, te devalorizezi constant etc.

 

Cei mai multi psihoterapeuti sunt la baza psihologi pentru ca detin o licenta in psihologie. Exista insa si un numar, mai mic, de psihoterapeuti care au la baza alte licente decat cea in psihologie, dar care si-au completat studiile prin cursuri de specialitate din domeniul psihologiei.

 

Psihoterapeutul are competente in:

- evaluarea psihologica;

- interventie psihologica- de optimizare, dezvoltare si autocunoastere (ex. coaching); in probleme psihologice, psihopatologice si in situatii de risc; in mentinerea sanatatii (ex. educatia pentru sanatate, preventia primara etc.) si confruntarea cu conditia de boala si impas existential (ex. tratament, preventie secundara, tertiara, recuperare etc.); de optimizare a proceselor de cuplu, familie, grup, organizatii si colectivitati.

- educatie si training (formare profesionala)- poate organiza cursuri si workshop-uri in limitele competentelor date de nivelele de specializare.

 

Nu toti psihologii sunt psihoterapeuti!

 

Psihoterapia este o ramura a serviciilor psihologice si necesita pregatire specifica, fie o formare in acest domeniu, fie cursuri de masterat. De asemenea, exista mai multe scoli de psihoterapie, fiecare dezvoltand propria orientare. Obtinerea unei licente in psihologie nu califica acea persoana pentru profesia de psihoterapeut.

 

Psihoterapeutul nu este un magician!

 

Cauzele unei probleme pot fi identificate cu ajutorul terapeutului, insa solutia se afla intotdeauna la purtator. Indiferent de tipul de psihoterapie pentru care optezi, va trebui sa accepti ca schimbarea este posibila numai daca tu vrei s-o faci.

Niciun psihoterapeut nu detine o bagheta magica pentru a produce o schimbare peste noapte, asa ca uneori procesul psihoterapeutic poate dura mai mult daca radacinile problemei sunt adanci.

 

Psihoterapeutul nu este prietenul tau!

 

Transformarea relatiei terapeutice intr-o relatie de prietenie conduce la esecul demersului terapeutic, pentru ca probabilitatea este foarte mare ca psihoterapeutul sa-si piarda obiectivitatea, atat de necesara pe intregul parcurs al terapiei.

Daca relatia ia totusi o astfel de turnura, se recomanda intreruperea psihoterapiei!



Logo Sitemap
Logo DespreSuflet Psihologie

Powered by SC REFRAMING SRL
Copyright 2024 Psiholog in Bucuresti Gabriela Diaconescu.
Toate drepturile asupra site-ului www.psiholog-in-bucuresti.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.psiholog-in-bucuresti.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.