Familia, loc al vietii private si participant direct la mutatiile socialeFamilia este in acelasi timp un loc al vietii private dar si un loc in care fiecare membru al ei poate participa activ la mutatiile sociale, prin actiunile sale. Pentru a se adapta la cerintele societatii, familia este nevoita constant sa-si reevalueze sistemul de valori. Ceea ce era valabil in urma cu 10, 20, 30… 50 de ani nu mai corespunde solicitarilor prezentului. Ceea ce inainte era considerat inacceptabil, azi a devenit acceptabil.
 
De exemplu, casatoria era pana la moarte, la bine si la rau…! Acum exista divortul.
 
Din cauza conditiilor vitrege si a lipsei medicamentelor, cuplurile faceau cat mai multi copii pentru a se asigura ca numele lor este dus mai departe. In prezent, 1 copil maxim 2 inseamna deja prea multe responsabilitati.
 
Relatiile sexuale inaintea casatoriei erau aspru criticate. Azi, sunt chiar recomandate. Cati tineri mai cunoasteti care sa nu-si fi inceput viata sexuala inainte de a legaliza relatia?
 
Frecvent, ca urmare a acestor transformari dar si a rezistentei la schimbare apar atat conflictele intre generatii, cat si intre cei din aceeasi generatie. Prin toleranta si flexibilitatea ele pot fi depasite, insa, de cate ori se intampla asa?
 
Orice referire la familie ne conduce cu gandul la un tablou al membrilor ei si al relatiilor dintre acestia, atat pe verticala cat si pe orizontala. De asemenea, ne gandim la locul familiei in societate.
 
Este ca si cum ne-am afla intr-o galerie de arta, in care fiecare tablou este asezat pe un perete, iar intreaga incapere reprezinta un microunivers al temei tablourilor aflate acolo. Intre toate aceste elemente: tablou, perete, incapere, cladire exista o simbioza care ne permite sa obsevam atat intregul cat si partea.
 
Articol realizat de Gabriela Diaconescu, psiholog
 


Logo Sitemap
Logo DespreSuflet Psihologie

Powered by SC REFRAMING SRL
Copyright 2022 Psiholog in Bucuresti Gabriela Diaconescu.
Toate drepturile asupra site-ului www.psiholog-in-bucuresti.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.psiholog-in-bucuresti.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.