Articole psi > Ce este depresia?In tulburarile afective elementul predominant este perturbarea de dispozitie.
Seturile de criterii pentru cele mai multe tulburari afective necesita prezenta sau absenta episoadelor afective - episodul depresiv major, episodul maniacal, episodul mixt si episodul hipomaniacal.
 
Tulburarile afective sunt impartite in:
a)- tulburari depresive („depresia unipolara")
Tulburarile depresive (adica, tulburarea depresiva majora, tulburarea distimica si tulburarea depresiva fara alta specificatie ) se disting de tulburarile bipolare prin faptul ca nu exista nici un istoric de a fi avut vreodata un episod maniacal, mixt sau hipomaniacal.
 
Tulburarea depresiva majora se caracterizeaza prin prezenta unuia sau a mai multor episoade depresive majore (adica, cel putin 2 saptamani de dispozitie depresiva sau de pierdere a interesului, acompaniata de cel putin patru simptome suplimentare de depresie).
 
Tulburarea distimica se caracterizeaza prin cel putin 2 ani de dispozitie depresiva, mai multe zile da decat nu, acompaniata de simptome depresive care nu satisfac criteriile pentru un episod depresiv major.
 
Tulburarea depresiva fara alta specificatie este inclusa pentru codificarea tulburarilor cu elemente depresive care nu satisfac criteriile pentru tulburarea depresiva majora, tulburarea distimica, tulburarea de adaptare cu dispozitie depresiva sau tulburarea de adaptare cu dispozitie anxioasa si depresiva (sau simptome depresive despre care exista informatii inadecvate sau contradictorii).
 
b)- tulburari bipolare (“depresia bipolara”)
Tulburarile bipolare (de ex , tulburarea bipolara I, tulburarea bipolara II, ciclotimia si tulburarea bipolara fara alta specificatie ) implica prezenta (sau un istoric) de episoade maniacale, mixte sau hipomaniacale, acompaniate de regula de prezenta (sau un istoric) de episoade depresive majore.
 
Tulburarea bipolara I se caracterizeaza prin  prezenta unuia sau a mai multor episoade maniacale sau episoade mixte, acompaniate de regula de episoade depresive majore.
 
Tulburarea bipolara II se caracterizeaza prin prezenta unuia sau a mai multor episoade depresive majore, acompaniate de cel putin un episod hipomaniacal.
 
Tulburarea ciclotimica se caracterizeaza prin cel putin 2 ani de numeroase perioade de simptome hipomaniacale care nu satisfac criteriile pentru un episod maniacal si numeroase perioade de simptome depresive care nu satisfac criteriile pentru un episod depresiv major.
 
Tulburarea bipolara fara alta specificatie este inclusa pentru codificarea tulburarilor cu elemente bipolare care nu satisfac criteriile pentru nici una dintre tulburarile bipolare specifice, sau simptome bipolare despre care exista informatii insuficiente sau contradictorii.
 
c)- tulburari bazate pe etiologie:
1- tulburarea afectiva datorata unei conditii medicale generale
2-  tulburarea afectiva indusa de o substanta
 
Tulburarea afectiva datorata unei conditii medicale generale se caracterizeaza printr-o perturbare persistenta si proeminenta de dispozitie, considerata a fi consecinta fiziologica directa a unei conditii medicale generale.
 
Tulburarea afectiva indusa de o substanta se caracterizeaza printr-o perturbare persistenta si predominanta de dispozitie, considerata a fi consecinta fiziologica directa a unui drog de abuz, a unui medicament, a unui alt tratament somatic pentru depresie sau a expunerii la un toxic.
 
d)- tulburarea afectiva fara alta specificatie  - simptome afective care nu satisfac criteriile pentru nici o tulburare afectiva specifica si in care este dificil sa se aleaga intre tulburarea depresiva fara alta specificatie si tulburarea bipolara fara alta specificatie (de ex., agitatia acuta).
(Sursa: DSM – IV)
 
CITESTE SI...
 


Logo Sitemap
Logo DespreSuflet Psihologie

Powered by SC REFRAMING SRL
Copyright 2022 Psiholog in Bucuresti Gabriela Diaconescu.
Toate drepturile asupra site-ului www.psiholog-in-bucuresti.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.psiholog-in-bucuresti.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.