Terapia atacului de panica. Tu ce alegi, psihiatrul sau psihologul?Primele simptome pe care le descriu cei ce solicita ajutor cand se confrunta cu tulburarea de anxietate – atac de panica - sunt cele legate de senzatiile fiziologice: puls crescut, ameteala, dificultate in a respira, dureri de cap, picioare moi. Frecvent, ei ajung la medic, fiind convinsi ca sufera de o boala grava. Bineinteles ca medicul recomanda un set de analize corespunzatoare acuzelor pacientului. Cand acestea se incadreaza in indicatorii de referinta, demontand ideea unei conditii medicale, adica a bolii, sunt nedumeriti si nu-si explica de ce totusi senzatia de rau persista. Asa ca, ajung sa repete analizele, la un alt medic. Sau, daca initial au investigat aspecte legate de inima, acum vor investiga plamanii, creierul, sau orice altceva despre care cred ca le-ar pune in pericol viata.
 
Intr-adevar este indicat sa facem un set de analize, regulat, in functie de varsta si de istoricul medical. Dar cand drumul la doctor devine o obisnuinta, desi analizele indica o stare medicala buna, este timpul sa intelegem ca ar fi bine sa facem ceva diferit.
 
Ajunsi in aceasta faza, fie de constientizare, fie la recomandarea medicului curant, unii aleg psihiatrul. Nimic rau, acesta le poate da medicamente si pentru o perioada de timp scapa de simptome, dar nu invata ce sa faca daca atacurile de panica reapar. Si acestea au prostul obicei sa reapara si sa creeze acelasi disconfort pe care l-au mai simtit. Si, iar … la doctor!
 
Altii aleg psihologul. Se stie bine ca acesta nu are voie si nici pregatirea necesara pentru a recomanda medicamente. Instrumentele cu care lucreaza sunt diferite de cele ale medicului. Psihologul ii invata pe cei care au atacuri de panica sa inteleaga ce li se intampla, creeaza situatii in care sa experimenteze aceleasi senzatii care-i sperie, le explica procesul si ii ajuta sa corecteze interpretarile eronate care i-au condus de atatea ori la medic.
 
Cand transformam necunoscutul in cunoscut, el nu ne mai sperie. Asta este ceea ce face psihologul in cadrul demersului psihoterapeutic, ii ghideaza pe cei care apeleaza la serviciile sale spre constientizarea si folosirea la maxim a resuselor pe care le au. In acelasi timp, ii invata strategii prin care, in cazul reparitiei atacului de panica, vor sti sa-i faca fata fara a mai fi necesara interventia psihologului sau a psihiatrului.
 
Articol realizat de Gabriela Diaconescu, psiholog-psihoterapeut
 
Acest articol este protejat de Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Este permisa copierea a maxim 500 de caractere cu conditia de a se specifica sursa si numele autorului. Este imperios necesara postarea unui link spre site-ul sursa.
 


Logo Sitemap
Logo DespreSuflet Psihologie

Powered by SC REFRAMING SRL
Copyright 2022 Psiholog in Bucuresti Gabriela Diaconescu.
Toate drepturile asupra site-ului www.psiholog-in-bucuresti.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.psiholog-in-bucuresti.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.