Atacul de panica - simptomeAtacul de panica - simptome"M-am panicat" este o afirmatie pe care o auzim frecvent ca referire la reactia pe care o avem in fata unei situatii pe care o evaluam ca fiind temei de ingrijorare. Este acel moment in care inca nu stim care este reactia adecvata pentru pericolul cu care ne confruntam: sa luptam, sau sa fugim.
Asadar, panica in sine nu este o tulburare ci doar o reactie a organismului in fata unei situatii care ne surprinde si pentru care avem nevoie de cateva momente pentru a actiona in modul pe care-l consideram corespunzator.
In schimb, tulburarea de anxietate numita "atac de panica" reprezinta un cumul de procese fiziologice, cognitive, afective si comportamentale care provoaca disconfort pe o perioada lunga de timp in lipsa unui pericol real.
 
Pericol real versus pericol imaginar – in timp ce pentru pericolul real exista dovezi care sustin posibilitatea producerii unei catastrofe, la cel imaginar, dovezile create artificial pot fi demontate cu usurinta lasand loc de interpretari alternative.
 
Inainte de a se interveni psihoterapeutic asupra tulburarii atac de panica este indicat sa se elimine conditia medicala. Astfel, se recomanda efectuarea unui set de analize prin care se evalueaza starea medicala. Daca acestea (analizele medicale) nu semnaleaza motive de ingrijorare, dar totusi teama persista - cu disconfortul aferent, atunci interventia psihoterapeutica este modalitatea prin care se poate reveni la starea de bine.
 
Simptome intalnite frecvent in tulburarea atac de panica
 
Reactii fiziologice:
- transpiratie rece
- puls crescut
- scurtarea respiratiei
- palpitatii
- durere in capul pieptului
- dureri de cap
- tremor
- derealizare
- senzatia de lesin
- senzatia de sufocare
 
Procese cognitive
- atribuiri eronate ale simptomelor unor boli grave (sunt interpretate ca fiind semnele fie ale mortii iminente in urma unei boli grave, fie ale nebuniei), fapt ce genereaza anxietate, iar de aici aparitia cercului vicios;
- atentia selectiva – aceasta este indreptata asupra simptomelor care confirma scenariul catastrofic
 
Procese afective:
- frica intensa declansata de interpretarea eronata a simptomelor, acestea reprezentand un posibil atac de cord, atac cerebral,
 
Asadar, atacul de panica:
- este un eveniment repetitiv,
- apare in lipsa unui pericol real, dar existand un pericol imaginar, generat de o interpretare eronata a unor stimuli,
- este insotit de frica intensa ca urmare a gandurilor irationale,
- este mentinut prin comportamente disfunctionale, de evitare si/sau de asigurare, dar si prin atentia selectiva asupra stimulilor.
 
Articol realizat de Gabriela Diaconescu, psiholog-psihoterapeut
 
Acest articol este protejat de Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Este permisa copierea a maxim 500 de caractere cu conditia de a se specifica sursa si numele autorului. Este imperios necesara postarea unui link spre site-ul sursa.
 
 


Logo Sitemap
Logo DespreSuflet Psihologie

Powered by SC REFRAMING SRL
Copyright 2022 Psiholog in Bucuresti Gabriela Diaconescu.
Toate drepturile asupra site-ului www.psiholog-in-bucuresti.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.psiholog-in-bucuresti.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.