|
Articole psi > Ce este anxietatea?
Elementul esential al tulburarii de anxietate este preocupare irationala sau excesiva referitoare la iminenta unui pericol. De exemplu, preocupare in legatura cu un posibil accident, desi nu exista indicii in acest sens; ingrijorare in legatura cu resursele financiare; teama ca unele stari de rau sunt simptome ale unei boli incurabile, teama de interactiunea sociala etc. Ce trebuie sa atraga atentia sunt factorii “in exces” si “lipsa unui pericol real”. Unele persoane ajung sa se concentreze atat de mult pe scenariul imaginar incat pierd notiunea timpului.
Anxietatea presupune modificari specifice la 4 nivele: subiectiv, cognitiv, comportamental si biologic/fiziologic.
In cazul modificarilor la nivel subiectiv, persoanaisi descrie trairile ca un sentiment de teama, catastrofa, neputinta si groaza. Trairile subiective sunt expresia interactiunilor, modificarilor de la nivel cognitiv, comportamental si fiziologic.
Modificarile aparute la nivel cognitiv vizeza: discrepanta cognitiva care se refera la interpretarea eronata a situatiilor din realitatea externa sau interna ceea ce genereaza distres sau alte tulburari emotionale; dificultatile intampinate in gasirea unor solutii adecvate pt rezolvarea si modificarea problemelor din realitate, ceea ce determina distres; dificultati in adaptarea la situatia de distres nemodificabila.
La nivel comportamental, se remarca evitarea situatiilor anxiogene. Acest comportament a fost deprins ca urmare a invatarii prin intarire negativa.
Modificarile de la nivel fiziologic indica un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ, cu predominanta a simpaticului. De exemplu, creste ritmul cardiac, frecventa respiratiei, tensiune arteriala, conductanta electrica a pielii; poate sa apara reactia „fuga sau lupta”, exprimata mai mult prin tulburari de vorbire, tremor.
Simptomele de tensiune motorie intalnite in anxietatea generalizata includ: tremorul, contractiile musculare, durerea sau sensibilitatea musculara, nelinistea motorie, fatigabilitatea rapida.
Simptomele de hiperactivitate vegetativa includ: senzatiile de scurtare a respiratiei sau de sufocare, palpitatiile sau ritmul cardiac accelerat (tahicardia), transpiratia sau mainile umede si reci, gura uscata, ameteala sau instabilitatea, greata, diareea, sau alta suferinta abdominala, congestia faciala (valuri de caldura) sau frisoane, mictiuni frecvente, dificultati de deglutitie (senzatia de “nod in gat”).
Simptomele de vigilitate si explorare includ: surescitarea sau statul ca pe ghimpi, raspunsul de tresarire (alarma) exagerat, dificultatea in concentrare sau vidul mental din cauza anxietatii, tulburarea de adormire sau de a ramane adormit si iritabilitatea.
Aceasta tulburare necesita atentie pentru ca poate produce disconfort sever in plan personal, social sau profesional.
CITESTE SI...
Terapia atacului de panica. Tu ce alegi, psihiatrul sau psihologul?Data postarii: 02-May-2018
Primele simptome pe care le descriu cei ce solicita ajutor cand se confrunta cu tulburarea de anxietate – atac de panica - sunt cele legate de senzatiile fiziologice: puls crescut, ameteala, dificultate in a respira, dureri de cap, picioare moi. Frecvent, ei ajung la medic, fiind convinsi ca sufera de o boala grava. [...] Atacul de panica - simptomeData postarii: 30-Oct-2015
"M-am panicat" este o afirmatie pe care o auzim frecvent ca referire la reactia pe care o avem in fata unei situatii pe care o evaluam ca fiind temei de ingrijorare. Este acel moment in care inca nu stim care este reactia adecvata pentru pericolul cu care ne confruntam: sa luptam, sau sa fugim. [...] |